Fibromyalgie & Yoga

FIBROMYALGIE IS EEN REUMATISCHE AANDOENING DIE CHRONISCHE PIJN GEEFT IN DE SPIEREN, PEZEN EN IN HET BINDWEEFSEL. DE MEEST VOORKOMENDE KLACHTEN ZIJN: PIJN, STIJFHEID, SLAAPPROBLEMEN EN STEMMINGSWISSELINGEN.  

OMDAT FIBROMYALGIE NIET ZICHTBAAR IS VOOR DE BUITENWERELD, LOOP JE VAAK TEGEN ONBEGRIP AAN EN DAAROM VIND IK HET BELANGRIJK OM ER OVER TE PRATEN. 

Samen met mijn yoga cursist Ingrid, willen wij graag fibromyalgie (weke delen reuma) onder je aandacht brengen en je kennis over de ziekte uitbreiden. Bewust maken van het feit dat fibromyalgie patiënten er veel last van hebben niet serieus genomen te worden, omdat hun klachten vaak onzichtbaar zijn en per dag kunnen wisselen 

Monika: Hoe ziet het leven met fibromyalgie eruit Ingrid? 

Ingrid: Denk aan pijn, maar dan continu. Iedereen is wel eens moe, iedereen heeft wel eens spierpijn….inderdaad, maar als je 24/7 pijn hebt en daardoor slecht of niet slaapt, herstelt je lichaam niet tijdens de nacht en kom je ’s morgens al moe en niet uitgerust uit je bed. Doordat je pijn hebt en moe bent onderneem je steeds minder, je conditie gaat achteruit en je sociale contacten worden steeds minder. Natuurlijk is het niet leuk als ik dingen af moet zeggen omdat het niet gaat. Bedenk daarbij dan ook even, hoe het voor mij voelt, ik heb hier echt niet voor gekozen! Fibromyalgie overkomt je! 

Monika: Het gebeurt vaak dat de omgeving je niet begrijpt… 

Ingrid: Vaak helaas. Het onbegrip vond ik in het verleden vaak nog erger dan de pijn, moest ik nu echt bewijzen dat het niet gaat omdat ik zoveel pijn had? Dat komt er dan ook nog eens bovenop en daar zit je als patiënt echt niet op te wachten! Je pakt alles aan wat zou kunnen helpen. Specialisten, medicijnen, fysio therapie, manuele therapie, revalidatie trajecten, psycholoog, cortisone injecties, alternatieve therapieën. Noem maar iets op en ik heb het geprobeerd. Als ik alle goedbedoelde adviezen zou “moeten” opvolgen heb ik aan 24 uur per dag niet genoeg.  

Monika: Hoe oud was je toen je met deze ziekte gediagnostiseerd werd?  

Ingrid: Ik heb in 2002, ik was toen 33 jaar, de diagnose fibromyalgie gekregen na een hele lange medische zoektocht. Omdat fibromyalgie niet zichtbaar is in het bloed en op röntgen foto’s, is het vaak een lang en ingewikkeld proces voordat de eigenlijke diagnose gesteld kan worden. Gelukkig trof ik een reumatoloog die wel naar me luisterde. Wat luchtte het op dat “het beestje” eindelijk een naam kreeg. Nu 16 jaar later ben ik nog steeds blij met hem, hij denkt met me mee, we proberen dingen uit, maar hij laat me ook in mijn waarde als ik anders over iets denk.  

Monika: Waarom heb je voor yoga gekozen en hoe heeft yoga je tot nu toe geholpen? 

Ingrid: Tot begin van dit jaar waren veel van mijn dagen een constante worsteling om door te komen. Als je lichaam zich zo verzet tegen je, dan gaat het in je hoofd ook niet goed meer. “Is dit het nou? Ik ben 49 en is dit mijn toekomst? Pijn, moe en een somber hoofd?” 

Toen ik jouw bericht op Facebook zag: zeer milde yoga voor mensen met lichamelijke klachten dacht ik, dit ga ik een kans geven. Heel fijn dat de les in de ochtend gegeven wordt, sporten voor mij als chronisch pijn patiënt is in de avond geen optie.  

Wat had ik n spijt die avond /nacht en dag na de proefles . “Zie je wel, weer iets wat niet gaat!!”  dacht ik. Maar toch..het was wel heel fijn om zo te bewegen en het was ook heel gezellig geweest. Ik heb contact met je opgenomen en ben blij dat je mij hebt overtuigd om het een kans te geven. Omdat je wist dat je mij met meer aangepaste houdingen en hulpmiddelen zou kunnen helpen om yoga te ontwikkelen en te kunnen onderhouden. Bingo, eindelijk iets wat wel werkte! Ik voelde me er zo goed bij, dat ik zelf een mat en bolster heb gekocht en ook thuis aan yoga ben gaan doen. En nee, het is niet zoals je overal ziet, een mooie slanke dame die in sierlijke houdingen staat en zit. Het is yoga op mijn manier, die voor mij werkt en waar ik me goed bij voel! 

Nu, ruim 7 maanden later, kan ik zeggen dat die proefles het beste cadeau was wat ik ooit heb gekregen. Ik voel me zoveel beter, doordat ik nu wel kan en durf te bewegen, zonder dat ik dagenlang beroerd ben van de pijn. Daardoor is het in mijn hoofd ook een stuk lichter en rustiger geworden. 

Monika: Oefen je ook thuis? 

Ingrid: Ja, ik heb nu een vaste routine in de ochtend, opstaan, yoga op de mat ( fijn voor het lichaam en de stijfheid), mediteren ( fijn voor het hoofd), wassen, aankleden en onze hond Joop uitlaten. Deze grote vriend is mijn alles, als ik hem niet had gehad zou ik er lichamelijk veel slechter aan toe zijn.  

Met dit begin van de dag, heb ik geen middagen op bed meer nodig. Heb ik een dag veel pijn dan doe ik kalm aan, ik doe wat rustige yoga houdingen, mediteer en duik met een boek op de bank. Morgen is er weer een dag! Ik heb eindelijk controle over mijn eigen lichaam, dat wil niet zeggen dat de fibromyalgie weg is en dat ik geen pijn meer heb, maar ik laat het niet meer toe dat het alles overheersend is.  

Monika: Wat heeft fibromyalgie je geleerd?  

Ingrid: Wat fibromyalgie mij geleerd heeft is dat ik met de dag leef. De ene dag gaat beter dan de andere. Gaat het goed, dan geniet ik. Gaat het minder, dan neem ik mijn rust en laat het over me heenkomen. Mijn motto is breathe in, breathe out. Je adem heb je altijd bij je en dus in iedere situatie kan je terugvallen op je ademhaling. Doe wat je leuk vind, geniet van alles wat lukt, accepteer wat niet gaat en stap eens buiten je comfortzone. 

Ik heb het meerder keren gedaan dit jaar, het voelde eng en onwennig maar wat was ik trots op mezelf…na 49 jaar… trots op mezelf. 

M: Namasté Ingrid! 

I: Namasté! 

Ingrid Nagle-Schenk 

49 jaar, getrouwd met Henk, moeder van Bas en baasje van hond Joop. Ze was een tandarts assistente maar werkt sinds 5 jaar niet meer. Ze heeft fibromyalgie en veel pees- en slijmbeursontstekingen. Sinds 7 maanden doet ze aan yoga. Ingrid straalt warmte uit en iedereen voelt zich in haar omgeving welkom. Positief en gemotiveerd is zij voor mij - haar yoga lerares - een constante bron van inspiratie en een uitstekend voorbeeld van innerlijke kracht