De risico’s van club yoga

Club yoga is mateloos populair. Zelf heb ik met een aantal klanten gewerkt, die na de club yoga lessen een rug, schouder of knie blessure hebben opgelopen. Er zijn natuurlijk ook heel veel positieve uitzonderingen en je kan zeker een club yoga les vinden waar je gezondheid nooit op het spel word gezet.

Maar hoe weet je een goede les te vinden?

Het beantwoorden van deze 5 belangrijke vragen zal je helpen om een veilige club yoga les te herkennen.

1. Wordt er rekening gehouden met je lichamelijke klachten?

De ongekende populariteit van yoga heeft ertoe geleid dat veel leraren niet goed weten wat hun klanten wel en niet aankunnen. Je weet dat je in goede handen bent waneer je club yoga leerar de houdingen aan je beperkingen en klachten kan aanpassen. Verder zou hij/zij je nooit uitdagen om ondanks de pijn te oefenen. Zelfs als het om het hoofdpijn of menstruatie gaat. Er is altijd een aanpassing op een houding die je kunt zonder pijn doen. 

2. Wordt je aangemoedigd om op je grenzen te letten? 

Sommige mensen zijn leniger dan de anderen, of hebben al ervaring met yoga opgedaan. Andere hebben yoga voor de conditie of genezing nodig. 

Een ervaren docent respecteert deze verschillen en kan er naartoe werken. Yoga draait nooit om prestaties maar eerder om aandacht, daarom zou hij /zij nooit van je verlangen dat je competitief wordt of over je grenzen heen gaat. 

Wordt het van je verwacht om tijdens je eerste les op je hoofd te gaan staan of een ploeg, of bruggetje zonder hulpmiddelen te doen, verlaat deze les dan zo spoedig mogelijk!

3. Geeft de docent op duidelijke wijze aan hoe de oefeningen juist uit te voeren? 

Als je niet weet hoe je bepaalde oefening moet uitvoeren zou je met volle aandacht geassisteerd moeten worden. 

4. Kun je aan het einde van de les 10-15 minuten afkoelen en ontspannen?

De spanning in je lijf moet afgebouwd worden. Zittende of liggende ontspanning (ideaal: met een simpele ademhalingsoefening erbij of/en progressieve, geleide ontspanningsoefening voor alle spieren) is een onmisbaar onderdeel van yoga. 

5. Kunt je bij je leraar terecht met vragen na de les? 

Club yoga is niet bedoeld om je bekend te maken met de traditie of de filosofie van yoga. Je gaat waarschijnlijk nooit van chakra’s of prana horen. Maar je zou met dit soort vragen bij je leraar terecht kunnen en een duidelijke uitleg kunnen verwachten. 

Kom proeven!

Kom langs om van een veilige hatha yoga les te proeven. Persoonlijke aandacht en een juiste uitlijning van het lichaam staan voorop in mijn yogales. Daarnaast leer je ook veel over de juiste ademhaling en de filosofie van yoga :-)!