Yoga op kantoor - duurzame oplossing tegen stress

Stress is constant aanwezig in ons leven en we kunnen het niet voorkomen. Elke dag werken we onder veel druk en met deadlines. Daarbij zitten we vaak urenlang achter het bureau in een verkeerde houding.

Een gespannen levensstijl vraagt veel van onze geest en ons lichaam en draagt vaak bij tot een grotere gevoeligheid voor ziektes. Als gevolg daarvan krijgen steeds meer mensen een burnout - en dat betekent natuurlijk ook meer kosten voor organisaties. 
 
Het maakt niet uit hoe bevredigend je werk nu is, er zijn momenten dat je te maken hebt met te veel stress. Gelukkig kun je leren om hier beter mee om te gaan en yoga biedt een van het meest effectieve oplossingen tegen de werk gerelateerde spanning. Volgens wetenschappelijke onderzoek kan twintig minuten aan yoga oefeningen per dag het stressniveau met ruim 10 procent verlagen!
 
De werkwijze van yoga is heel simpel: de lichaams- en ademoefeningen verlagen het niveau van ontsteking in het lichaam, verhogen het gelukshormoon serotonine en endorfine en vergroten de weerbaarheid tegen veranderingen. De werknemers worden er positiever en meer gefocust van, wat zich makkelijk vertaald in betere prestaties en algehele welzijn. 
 
Kantoor Yoga levert diverse voordelen op:
 
Yoga is laagdrempelig en kan worden beoefend achter een bureau, ook in werkkleding, zonder te zweten. Yoga vereist geen lenigheid of fitheid dus iedereen kan meteen meedoen. Zelfs de mensen die niet van sporten houden, kunnen op deze makkelijke manier fitter worden en blijven. Dankzij een grote keus aan technieken is yoga ook geschikt voor kortere sessies voor bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze (de zogenaamde ‘stoelyoga'). 
 
Yoga = positieve werksfeer. De geluksfactor van het werk is niet te onderschatten. Als je de yoga les samen met je collega’s volgt, laat je het vertrouwen onderling groeien. Het samenwerken aan de vitaliteit en ontspanning creëert een hechtere band en betere communicatievermogens binnen het team. Met andere woorden yoga verhoogt de loyaliteit. Voor de werkgevers betekent het een mogelijkheid om medewerkers makkelijker te behouden. 
 
Yoga levert een fiscaal voordeel op. Aan de hand van een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) kan de werkgever ervoor kiezen om yoga op te nemen in zijn ARBO-plan ter preventie van werkgerelateerde klachten, stress en burnout. De yoga activiteiten kunnen afgetrokken worden van de loonbelasting als een vrije Arbo-verstrekking wanneer:

  • de werkgever een Arbo-plan heeft;
  • yoga daar in redelijkheid deel van uitmaakt;
  • yoga tijdens werktijd plaatsvindt;
  • de werknemer geen eigen bijdrage is verschuldigd;
  • en er is geen sprake van een aanmerkelijke privébesparing van de werknemer 

Yoga werkt 24/7. De medewerkers die op kantoor regelmatig yoga beoefenen, kunnen op een bewuste manier omgaan met dagelijkse situaties, ook na het werk. Dankzij de meditatieve aspecten zorgt yoga voor een goede balans tussen lichaam en geest ook in dagelijks leven.

Heb je zin in een yoga les op kantoor? Laat dan deze pagina aan je H&R manager zien, en vraag een gratis proefles aan voor jou en je collega’s!