Mannen op de yogamat

Ook de mannen zoeken verdieping op de yogamat en ik zie dan ook steeds vaker mannen verschijnen in mijn lessen. Ik sprak Theus - een van mijn leerlingen - over zijn ervaring met yoga.

Monika: Waarom ben je met yoga begonnen?

Theus: In eerste instantie puur uit nieuwsgierigheid, wat moest ik me daar precies bij voorstellen. Kende het in zijn algemeenheid, maar wist niet dat ik het zo leuk en prettig zou vinden.


M: Waarom - denk je - vinden mannen yoga zweverig ? 

T: Ik denk, door een stukje onbekend zijn met  wat Yoga is of kan zijn. Denk dat er zeker bij mannen een beeld bestaat dat het allemaal wat "zweverig"is vanwege de algemene indruk van het zitten in een bepaalde houding, het mindful aspect van je hoofd leeg maken. Klinkt een beetje zweverig maar is het zeker niet. Denk als er meer mannen het zouden proberen en ervaren wat het is wat we doen tijdens een les,  ze snel overtuigd zullen zijn van het heerlijke gevoel van relaxed zijn en toch aan je lichaam werken.

M: Waar heeft yoga je mee verrast? 

T: Het meest verrassende voor mijn persoonlijk is dat ik nu beter in staat ben te focussen op wat ik voel en ervaar in mijn lichaam. Tijdens de lessen maar ook zeker in het dagelijkse leven. Klinkt alweer zweverig, maar een voorbeeld: in het begin dacht ik ook als je aangaf adem naar je voeten!  "Natuurlijk", maar nu ervaar ik ook beter van wat er gebeurt.

M: Hoe helpt yoga in je dagelijkse leven?
Yoga helpt mij in het opzicht van vrij drukke,  hectische baan mijn momenten te nemen voor ademhalingsoefeningen, kun je altijd doen. Beter en meer bewust van mijn houding, met zitten bijvoorbeeld.


M: Jouw favoriete moment tijdens de les? 

Eigenlijk niet één onderdeel specifiek, meer het totale pakket. Zeker belangrijk hoe jij de les samenstelt. Elke keer weer anders maar met veel gevoel en expertise. Het ontspannen/inspannen/ weer ontspannen, de ruimte waarin we zijn, het "alleen" je oefeningen doen maar wel het groepsgevoel, ruimte voor veel humor, lachen tijdens de les en erna bij de thee.

pjimage.jpg