5 Yama's - Satya

Elke keer dat we een van de yama's overtreden, het is alsof we ons eigen hart breken, maar wanneer je in satya bent gevestigd, word je geest kalm.

Satya betekent eerlijk communiceren en onze verplichtingen nakomen. Het gaat wel veel verder dan gewoon de waarheid vertellen.

Je bent je gedachten niet - je hebt ze

Hoe vaak willen we de waarheid of realiteit in onze levenssituaties niet zien...Volledige eerlijkheid vereist van ons dat we een beetje ruimte, stilte of op zijn minst enige vertraging van de geest creëren. Wanneer we onmiddellijk/automatisch reageren zien we vaak niet de waarheid en we handelen vanuit een plaats van angst en conditionering. Door te leren en te accepteren dat alle emoties en situaties komen en gaan en in feite niet onveranderlijk of altijd waar zijn, kunnen we ons erbij neerleggen dat het leven niet zo ingewikkeld is als het soms lijkt.

Oprecht zijn

Overdrijven, opscheppen en roddelen worden beschouwd als schendingen van satya. Dat geldt ook voor hypocriet zijn, zoals anderen vertellen hoe te handelen en niet het beste doen om hetzelfde gebod te volgen. Satya kan eerst op kleine manieren worden beoefend: als je een fout maakt, is het het beste om het zelf te accepteren (zonder vertraging) in plaats van je te verbergen of iemand anders de schuld te geven. 

Op je yogamat

Het beoefenen van asana met satya in gedachten kan erg lijken op het toepassen van de eerste Yama - ahimsa. Hoe vaak heb je een blessure of beperking genegeerd alleen maar om in die yogahouding te komen? Elke keer dat we op de mat komen is het belangrijk om volledige eerlijkheid te hebben met wat we op dat moment echt nodig hebben. Stel jezelf voordat de yogales begint een vraag: “hoe voelt mijn lichaam vandaag, wat heb ik nodig?” en wees dan vooral oprecht.

Als je een beginner bent, is het belangrijk om op een beginniveau te oefenen in plaats van de geavanceerde variaties uit te proberen voordat je er klaar voor bent. Evenzo moeten meer doorgewinterde studenten hun best doen om intelligent en veilig te werken op hun niveau en niet vergeten waar ze vandaan komen en de basis, de fundering waarderen. 

Eerlijk zijn over hoe vaak je zult oefenen en met hoeveel intensiteit is een andere manier om deze yama naar je mat te brengen.